úterý 22. června 2010

Královská krajka/Royal lace




Na tento dort se mě mnoho z Vás ptá, a proto jsem se rozhodla o něm ještě něco napsat. Velice děkuji za Váš ohlas a za krásné komentáře.

Vzhledem ke křehkosti samotného designu dortu jsem volila jednoduché barevné schéma v bílé a stříbrné s akcenty smetanové a světle růžové na stužkách. Samotný dort je pak potažen bílým fondánem a je zdoben bílkovou polevou. Kromě tykadel motýlků a stužek na podložkách je na dortu vše jedlé.

Na jemnou práci doporučuji zdobící špičky velikosti 00 nebo dokonce 000. Pokud použijete velikost 0, bude se Vám linka zdát moc tlustá a krajky budou vypadat nemotorně. Český moučkový cukr je velice hrubý a budete ho muset mnohokrát prosít, abyste dosáhli potřebné jemnosti cukru. Proto doporučuji anglický nebo německý moučkový cukr z místních supermarketů. Jsou o dost jemnější. Ať už ale použijete anglický, německý nebo český cukr, na zdobičku velikosti 00 nebo 000 přesátý cukr ještě přesijte přes hedvábí, aby se Vám špička neucpávala.

Už se Vám stalo, že jste přesáli cukr a stejně se Vám zdobička ucpala? Na jemnou práci je potřeba přes sítko protáhnout i bílek, který často špičky ucpává. Zároveň byste si do zdobičky neměli dávat moc polevy najednou. Poleva mění strukturu, jak ji rukou zahříváte. Dejte si jen jednu lžičku do sáčku a uvidíte ten rozdíl. Před každým doplněním pak polevu pořádně promíchejte, ať je pořádně nadýchaná. Navíc díky malému množství polevy ve zdobičce, budete moci sáček se zdobičkou držet jako tužku a okouzlující výsledek na sebe nedá dlouho čekat.


Motýlky jsem si udělala pár dní předem, neboť poleva musí pořádně zaschnout. Hotová křidélka jsem pak přidělala na tělíčka z fondánu. Asi víte, že se do polevy obvykle přidává pár kapek citrónu. Je to proto, že kyselina pomáhá polevě rychleji zaschnout. Ale pozor, mohla by se Vám začít drolit, a proto jsem citrón vynechala a sušila raději pod lampou. Sušení pod lampou doporučuji, protože dá polevě krásný lesk. Pokud by Vás zajímalo pár informací ze zákulisí soutěže ve zdobní dortů v Austrálii, tak věřte, že lesk bílkové polevy je velice důležitý. Porotci bedlivě zkoumají, zda byla poleva sušena pod lampou a zda má patřičný lesk. Pokud poleva zaschne pomalu, je matná a na tom ztratíte mnoho bodů.


Na horním patře jsem poprosila o pomoc gravitaci. Nejprve zkontrolujte, že máte fondán pořádně zaschlý, otočte patro dortu vzhůru nohama a po nazdobení nechte nakreslenou krajku nejprve pořádně zaschnout. Poté obraťte patro zpět a dozdobte stejnou krajku na spodní okraj patra a máte hotovo.



Na nitkování a kaligrafii, které jsem použila na spodních patrech je často doporučováno přidat do bílkové polevy cukrovou glukózu, neboť je po ní poleva krásně pružná a tolik se netrhá. Musím Vás ale varovat. S glukózou Vám poleva nezaschne úplně do tvrda a na motýlky a vystouplé krajky se tedy nehodí. Práce by přišla na zmar. Vše by se Vám rozrobilo a to je opravdu to poslední, co byste po tolika hodinách práce chtěli vidět. Na nápisy je to ale ideální. Hotové věnování jsem pak po zaschnutí ručně obtáhla stříbrnou barvou určenou na zdobení dortů. Doporučuji si ji naředit cukrářským alkoholem. Výsledek pak bude jemější.

Na úpravy doporučuji navhčený jemňoučký štěteček. Ideálně s ním odendáte či napravíte drobné či větší chyby, odstraníte nepotřebnou polevu, či naopak ji umístíte tam, kam potřebujete. Stejně jsem postupovala při přilepování krajek na spodním patře dortu.

Ještě jednou děkuji za Vaše ohlasy. Utvrzují mě v tom, že to za tu námahu stálo.

Strašidelné mini dortíky/Little monsters mini cakes


I když máte práce nad hlavu a nevíte kam dřív skočit, narozeniny Vašich malých ratolestí opomenout prostě nemůžete. Na složitý dort nemáte čas a nevíte, co si počít. Já jsem se k tomuto problému postavila čelem. Nechala jsem se inspirovat mojí oblíbenou Debbie Brown a vytvořila jsem tahle rozpustilá strašidýlka.

Mají hned několik výhod. Oslavenec si může vybrat a ještě může obdarovat své kamarády, kteří přijdou na oslavu. Navíc jsou tyto efektní dortíky velice jednoduché a budete je mít hotové cobydup. Každý tento malý dortík v sobě skrývá šťavnatý korpus z bílé čokolády, ale můžete použít klidně piškot nebo jakýkoliv jiný korpus, který jen seřízněte do požadovaného tvaru. Aby Vám menší porce nevysychaly, pořádně prosirupujte každý kousek zvlášť. Dortíky tak zůstanou krásne vláčné.

V létě nedoporučuji máslové krémy, které by se pod fondánem mohly zkazit. Ideální je tzv. ganache, které používám na všechny dorty. Stačí rozpustit kvalitní čokoládu podle vašeho výběru se smetanou. Dort se tím krásně uhladí a fondán na něj přilehne jako by nic. Nechte ganache na dortu nejprve pořádně zatuhnout a pak jen fondán přilepte trochou sirupu nebo vody a vyhlaďte všechny záhyby a překlady. Jak na to, aby nebyly vidět?

V Planet Cake jsem se naučila mnoho šikovných triků, které mi zdobení vždy ohromě usnadní. Tady je jeden trik pro Vás přímo z dílny Planet Cake. Strašidýlka uhlaďte tuhou fólií, která se používá na zpětné projektory - samozřejmě použijte novou. Dostanete je v papírnictví. Proč vyhladit fólií a ne hladítkem jako u normálního dortu? Fólie je pružnější a bude Vám lépe kopírovat tvar strašidla. Záhyby budou ty tam.

Tak teď už jen ať mají u Vás strašidýlka takový úspěch, jako měly u nás. 

I have been really busy lately. Most of you will probably agree with me that it is almost impossible to celebrate someone's birthday without a birthday cake. But what if you don't have time to make one? An absolute disaster for someone like me who loves baking and cake decorating. I had to put my thinking cap on and here is what I came up with. When I saw Debbie Brown's mini monster cakes I thought it was exactly what I needed. It was a perfect solution. They are very easy to make, yet they are very effective. I had so much fun making them and I'm sure you'd love the reaction of the little ones... So, next time you don't have time to make a birthday cake, go for the mini monster cakes.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...